Kącik kulinarny


TORT BEZOWY

 

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 300g drobnego cukru + dwie łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Dwie blaszki wyłożyc papierem do pieczenia. Odrysować na każdej z nich okrąg o średnicy 24 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

 

Zimne białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlać ocet, a następnie dodawać po jednej łyżce cukru, dokładnie miksując po każdej. Po dodaniu całego cukru ubijać do momentu, aż białka staną się mocno sztywne i będą się błyszczeć. Delikatnie wmieszać do przygotowanej masy pokrojone daktyle, podzielić na dwie części i wyłożyć na blaszki. Wsadzić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec 90 minut. Beza powinna się zarumienić i lekko popękać. Zostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

 

Na krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 300ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150g kajmaku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 10 suszonych daktyli

Daktyle i orzechy drobno pokroić. Ubić serek mascarpone z kajmakiem na gładką, puszystą masę. W drugim naczyniu ubić smietanę kremówkę. Połączyć obydwie masy, na koniec wmieszać pokrojone orzechy i daktyle.

 

Do dekoracji:

  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • kilka orzechów i daktyli

Na jeden krążek bezy wyłożyć równomiernie masę, przykryć drugim krążkiem. Całość posypać kakao wymieszanym z cukrem pudrem. Udekorować orzechami i daktylami.

W RÓŻACH KALAFIORA

POD BESZAMELEM

 

SKŁADNIKI NA CZTERY PORCJE:

  • 1 CZERSTWA KAJZERKA
  • 225 ML MLEKA
  • 1 KG ZIEMNIAKÓW
  • SÓL
  • 1 CEBULA
  • 20 DAG MIESZANEGO MIELONEGO MIĘSA
  • 20 DAG METKI WIEPRZOWEJ
  • 2 ŻÓŁTKA
  • PIEPRZ
  • 1 MAŁY KALAFIOR
  • 1 ŁYŻKA OLEJU
  • 2 DAG MASŁA
  • 2 DAG MĄKI
  • GAŁKA MUSZKATOŁOWA
  • 2 GAŁĄZKI NATKI
  • TŁUSZCZ DO FORMY

 

KAJZERKĘ POKROIĆ W KOSTKĘ, ZALAĆ 100 ML MLEKA. ZIEMNIAKI OBRAĆ, POKROIĆ NA POŁÓWKI. GOTOWAĆ 20 MINUT W POSOLONYM WRZĄTKU. CEBULĘ OBRAĆ, POSIEKAĆ, WYMIESZAĆ Z MIELONYM MIĘSEM I METKĄ. DODAĆ 1 ŻÓŁTKO I ODCIŚNIĘTĄ KAZJERKĘ. MASĘ PRZYPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM. WYROBIĆ. KALAFIOR OCZYŚCIĆ, PODZIELIĆ NA RÓŻYCZKI. GOTOWAĆ 12 MINUT W POSOLONYM WRZĄTKU. Z MASY MIĘSNEJ UFORMOWAĆ 12 KULEK. SMAŻYĆ JE 2-3 MINUTY NA ROZGRZANYM OLEJU.

KALAFIOR ODCEDZIĆ , ODMIERZYĆ 1 SZKLANKĘ WYWARU Z GOTOWANIA KALAFIORA. MASŁO STOPIĆ W RONDELKU. OPRÓSZYĆ MĄKĄ, KRÓTKO ZASMAŻYĆ. DOLAĆ ODMIERZONY WYWAR ORAZ 125 ML MLEKA. GOTOWAĆ DO ZGĘSTNIENIA. SOS BESZAMELOWY PRZYPRAWIĆ DO SMAKU SOLĄ, PIEPRZEM I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. NA KONIEC WYMIESZAĆ GO Z DRUGIM ŻÓŁTKIEM.

ZIEMNIAKI ODCEDZIĆ, ROZGNIEŚĆ NA PUREE. ŻAROODPORNĄ FORMĘ POSMAROWAĆ TŁUSZCZEM. NA SPODZIE ROZSMAROWAĆ PUREE ZIEMNIACZANE. NA TO WYŁOŻYĆ RÓŻYCZKI KALAFIORA I FRYKADELKI. POLAĆ PRZYGOTOWANYM SOSEM BESZAMELOWYM. WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA ROZGRZANEGO DO 200 STOPNI. ZAPIEKAĆ 10-15 MINUT. PRZED PODANIEM POSYPAĆ POSIEKANĄ NATKĄ PIETRUSZKI.

DANIE JEST PYSZNE. SMACZNEGO!!!

 

 

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I KREMEM ADWOKATOWYM

NA WIELKANOCNY STÓŁ

 

BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • po szklance cukru i mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wsypać mąkę i proszek, zamieszać. Piec ok. 25 min w temp. 180 stopni. Ostudzić, przekroić na pół.

MASA:

  • pół kg białego mielonego sera
  • pół litra kremówki
  • 8 łyżek cukru pudru
  • brzoskwinie z puszki
  • 3 łyżki żelatyny

Kremówkę ubić z cukrem, połączyć z serem, dodać namoczoną, rozpuszczoną żelatynę i pokrojone brzoskwinie, wymieszać. Rozsmarować na biszkopcie, przykryć drugim plackiem, docisnąć.

KREM:

  • 2 szklanki mleka
  • szklanka likieru adwokat
  • 5 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • kostka masła

Budynie ugotować na mleku z cukrem i likierem. Ostudzić. Masło zmiksować, dodając budyń. Rozsmaroawć na cieście.

 

 

 

PYSZNE CIASTO W POLEWIE Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z MIGDAŁAMI

 

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • tabliczka białe czekolady
  • płatki migdałowe
  • szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i aromatem. dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, połączyć. Porcjami dodawać twaróg i ubite z solą białka, wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy o śr. 24 cm, piec 60-70 minut w temp.175stopni. Sernik zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Ostudzić, polać stopioną czekoladą, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

 

 

ŚLEDZIE PO SUŁTAŃSKU

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych (matjasy)
  • sok z ½  cytryny
  • 80 - 100 ml oleju
  • 2 - 3 cebule (ok. 250g)
  • ¾  szklanki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 - 150 g rodzynek
  • ¹⁄³ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki sosu paprykowego tabasco
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Wykonanie:

Matjasy płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy 2 - 3 godziny, ponownie płuczemy pod bieżącą zimną wodą i odstawiamy do osiąknięcia. Skrapiamy obficie sokiem z cytryny i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc do lodówki.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, na oleju. Gdy zacznie się złocić dodajemy koncentrat pomidorowy połączony z przecierem i stale mieszając przez chwilę smażymy ( nie za długo, 2 - 3 minuty). Dodajemy sparzone wrzątkiem rodzynki i jeszcze przez chwilę trzymamy na ogniu (1 - 2 minuty). Zestawiamy z ognia. Dodajemy sól, cukier do smaku i ewentualnie sos tabasco. (tak lepiej smakuje)

Śledzie kroimy w paski (ok. 2 cm) i układamy warstwami w słoiku na przemian z zalewą. Można całość wymieszać i dopiero przełożyć do słoika, wówczas smaki lepiej przenikają się. Tak przygotowane wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Najlepiej smakują po dwóch dniach trzymania w lodówce.

 

 

SAŁATKA ŚLEDZIOWA NA RÓŻOWO

 

Składniki:

 

  • ½ kg śledzi marynowanych
  • ½ kg średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 20 dag ogórków kiszonych
  • 20 dag buraczków konserwowych w occie
  • 10 dag cebulki konserwowej
  • 3 łyżki majonezu
  • ok. 100ml lekkiego syropu ananasowego
  • sól do smaku

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach. Buraczki konserwowe i przestudzone, obrane z łupiny ziemniaki kroimy w półplasterki. Marynowane śledzie kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę pozostałą z marynowania śledzi, całość delikatnie mieszamy. Majonez łączymy z lekkim syropem ananasowym, polewamy sałatkę, mieszamy i solimy do smaku.

 

 

 

ZAPIEKANKA Z PORÓW I MAKARONU POSYPANA NATKĄ PIETRUSZKI TO SMACZNA POTRAWA NA KARNAWAŁOWY WIECZÓR

 

  • 25 dag makaronu
  • 25 dag kiełbasy
  • 50 dag porów
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • 25 dag serka homogenizowanego
  • 100 ml śmietany
  • 10 dag startego żółtego sera typu gouda
  • 3 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przyrządzanie:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, miękki dokładnie odsączyć z wody.

Pory umyć, pokroić na plasterki. Kiełbasę bez skórki przekroić wzdłuż i pociąć na plasterki.

W rondelku rozgrzać łyżkę masła, po czym wrzucić kiełbasę i por, dusić około 3 minut. Doprawić do smaku pieprzem.

Makaron wymieszać z kiełbasą i porami, włożyć do wysmarowanego masłem żarooodpornego naczynia.

Twarożek, śmietanę, jajka i ser wymieszać. Przygotowanym sosem zalać potrawę, dokładnie przykryć. Tak przygotowane danie wstawić do rozgrzanego piekarnika, zapiekać w temp. 200 stopni przez 30 minut. Po 20 minutach zapiekania zdjąć pokrywkę. Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki.

 

 

PYSZNE KARNAWAŁOWE RURKI Z KREMEM

  • 50 dag mąki
  • 1 kwaśna śmietana
  • 1 kostka margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • na czubek łyżeczki amoniaku

Wykonanie takie samo jak babeczki. Krem dowolny - według własnego uznania.

 

WYPIEKI BOŻONARODZENIOWE

 

KOLOROWE MIKOŁAJE I CHOINKI

są smaczne i dekoracyjne, ale największą atrakcją jest ich przygotowywanie.

Składniki na 100 sztuk:

  • 67 dag cukru purdru
  • 3 białka
  • 5 g przyprawy do piernika
  • 7 dag margaryny
  • 12,5 dag miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina zielonego i czerwonego barwnika spożywczego
  • 6 dag kolorowej posypki
  • 2 dag srebrnych i kolorowych perełek

Przyrządzanie:

Margarynę, miód i cukier puder rozpuścić w rondelku. Przyprawę do pierników, jajko i kakao ubić. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i przestudzony miód. Wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąty 40x20 cm. Jeden placek pokroić na 4 paski szerokości 5 cm. Z każdego paska wyciąć 15 trójkątów i piec 10 minut w temp. 180 stopni.

Z pozostałego ciasta wykroić 40 choinek wysokości 7 cm. Skrawki ciasta zagniatać, rozwałkować i robić następne choinki. Piec przez 10 minut w temp. 180 stopni.

Resztę cukru ubić z białkami. Rozdzielić do trzech naczyń. Jedną część zabarwić na czerwono, drugą na zielono, a trzecią pozostawić białą.

Pierniczki ozdabiać kolorowymi lukrami pędzelkiem. Ozdoby sypać na wilgotną masę.

RADA: Kakako można zastąpic jedną łyżeczką karmelu, wówczas ciasto mikołajkowe będzie bardziej miękkie.

 

 

STRUCLA DROŻDŻOWA Z MAKIEM

 

Ta wspaniała drożdżowa strucla skusi nawet tych, którzy za ciastami niezbyt przepadają.

Składniki na 2 strucle ( 20 porcji ):

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 kostki masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 czubata łyżka drożdży
  • 6 jajek (2 całe i 4 żółtka)
  • 5 dag rodzynek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki olejuwaniliowego
  • masło lub maragryna do wysmarowania papierów

Masa makowa:

  • 2 szklanki maku niebieskiego
  • 4/5 szklanki cukru
  • 2 jajka (białka)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek skórki pomarańczowej smazonej w cukrze
  • 10 dag migdałów lub olejek migdałowy

Glazura cukrowa:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka (białka)
  • 1/3 łyżeczki olejku rumowego

Przyrządzanie:

Przygotować rozczyn z mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Żółtka utrzeć z resztą cukruprzeznaczonego do ciasta, dodać sól oraz olejek zapachowy.

Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Tłuszcz lekko podgrzać, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować masę makową. Sparzony co najmniej na trzy godziny wcześniej mak, pozostawiony do nasiąknięcia, odcedzić na sicie i zemleć bądź utrzeć drewnianą gałką. Dodać cukier, ubite białka, bułkę tartą, pokrojoną, usmażoną w cukrze skórkę pomarańczową lub cytrynową oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone migdały. Masę dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozwałkowac prostokąt. Nałożyć po 1/2 masy makowej, rozsmarować nożem równo na całym kawałku ciasta i zawinąć ciasno w rulon. Uformowaną struclę zawinąć luźno w nasmarowany masłem papier, włożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 180 stopni na kolor złoty przez 40 minut. Upieczone strucle odwinąć z papieru.

Przygotować glazurę. Białka utrzeć z cukrem, dodać olejek rumowy, dokładnie wymieszać. Przestudzone strucle makowe polukrować. Pozostawić je kilkanaście minut do obsuszenia.

 

ROGALE

  • 1kg mąki
  • 2 kostki margaryny
  • 4 całe jajka
  • 16 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru

Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto (drożdże kruszyć). Uformować rogale z nadzieniem. ( masa makowa, powidła )

PYSZNE DANIA Z GRZYBÓW

 

Naleśniki farmerskie:

2 duże naleśniki;

150 g grzybów  leśnych;

por;

100 g szynki;

100 ml kremówki;

sól;

pieprz czarny

łyżka oliwy.

Por i grzyby pokroić w plasterki, a szynkę w paski. Na rozgrzaną oliwę najpierw wrzucić wędlinę, potem por, a na końcu grzyby. Doprawić solą, pieprzem, tak by farsz był dość pikantny. Gdy wszystkie składniki zmiękną, na patelnię wlać śmietanę, ale tylko tyle, by połączyła farsz, a nie utworzyła rzadki sos. Przełożyć farsz do naleśników, zapiec 5 - 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

 

 

Pikantny rosół azjatycki:

 

100 g dowolnych grzybów;

 

100 g makaronu ryżowego;

 

pierś z kurczaka;

 

1,2 litra wywaru warzywnego;

 

garść liści szpinaku;

 

posiekana papryczka chilli;

 

ząbek czosnku;

 

mała cebula;

 

łyżeczka startego imbiru;

 

łyżka sosu sojowego;

 

sól;

 

pieprz;

 

łyżka oliwy.

 

W dużym garnku podsmażyć na oliwie drobno posiekane czosnek i cebulę. Dodać chilli, imbir i sos sojowy, a następnie pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Gdy mięso się obsmaży, wrzucić grzyby. Kiedy zmiękną, wlać do garnka wywar warzywny. Gotować ok. 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać szpinak oraz makaron. Gotować jeszcze 2 minuty.

 

 

 

SZARLOTKA

 

  • 3 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • 5 ŁYŻEK CUKRU
  • 1 PALMA
  • 4 ŻÓŁTKA
  • 2 SŁOIKI PRAŻONYCH JABŁEK

SPOSÓB WYKONANIA:

PALMĘ ROZGNIEŚĆ Z MĄKĄ I CUKREM, DODAĆ ŻÓŁTKA I PROSZEK DO PIECZENIA. WYROBIONE CIASTO WYŁOŻYĆ NA SPÓD BLACHY. NA CIASTO POŁOŻYĆ JABŁKA WYMIESZANE Z CYNAMONEM. NA JABŁKA WYŁOŻYĆ PIANĘ Z BIAŁEK UBITĄ Z 1/2 SZKALNKI CUKRU. NA KONIEC POŁOŻYĆ KRUSZANKĘ. PIEC W TEMPERATURZE 180 STOPNI. SZARLOTKA JEST PYSZNA. SMACZNEGO.

PYSZNY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 5 JAJEK
  • 1 SZKL. CUKRU
  • 2,5 SZKL. MĄKI
  • 1 ŁYŻKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • 25 DAG MASŁA ROŚLINNEGO
  • OWOC + KRUSZANKA

SPOSÓB WYKONANIA:

MASŁO UTRZEĆ Z CUKREM I ŻÓŁTKAMI, DODAĆ MĄKĘ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA, NA KONIEC UBITE BIAŁKO. WYŁOŻYĆ NA BLACHĘ, UŁOŻYĆ OWOC (MOŻE BYĆ RÓWNIEZ JABŁKO) I KRUSZANKĘ. PIEC 50 MIN. W TEMP 170 STOPNI.

SKŁADNIKI NA KRUSZANKĘ:

  • 30 DAG MĄKI
  • 10 DAG CUKRU
  • 15 DAG STOPIONEGO MASŁA
  • 1 ŻÓŁTKO
  • SZCZYPTA PROSZKU DO PIECZENIA, CUKIER WANILIOWY

 

 

SAŁATKI NA LETNI DZIEŃ

 

Pomidorowa z fetą

  • 6 pomidorów
  • op. sera feta
  • 15 dag czarnych oliwek
  • czerwona cebula
  • po 6 łyżek oliwy i wody
  • łyżeczka octu
  • 2 ząbki czosnku
  • cukier, sól, pieprz

Pomidory, cebulę i oliwki pokroić na plasterki, fetę w kostkę. Połączyć. Posiekany czosnek, wodę, oliwę i ocet wymieszać, przyprawić. Sosem polać sałatkę.

 

 

Ogórkowa z miętą w cytrynowym sosie

  • długi zielony ogórek
  • mała czerwona papryka
  • garść mięty
  • pół pęczka natki
  • 20-25 dag pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa
  • sok z cytryny

Ogórek obrać, pokroić na plasterki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na pół. Miętę i natkę umyć, posiekać. Oliwę (3-4 łyżki) wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Wszystkie warzywa i posiekaną zieleninę polać sosem, wymieszać. Odstawić na kwadrans w chłodne miejsce.

 

 

NA UPAŁY CHŁODNIK

 

BURACZKOWY Z RZODKIEWKAMI NA KEFIRZE

 

  • 4 buraki
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki
  • 1 litr kefiru
  • 3 łyżki koperku
  • sok z cytryny
  • op. barszczu czerwonego instant
  • cukier, sól, pieprz

Buraki obrać, ugotować w wodzie z 2 łyżkami soku z cytryny. Ostudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do wywaru z buraków wsypać barszcz i wymieszać. Ostudzić, wlać kefir i wymieszać. Na tarce zetrzeć ogórki i rzodkiewki, dodać do zupy. Posypać posiekanym koperkiem. Przyprawić, wstawić na godzinę do lodówki. Chłodnik podawać z jajkami.

 

 

Z TWAROŻKIEM I DYMKĄ

 

  • 40 dag kefiru
  • 20 dag twarożku
  • ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • łyżka posiekanego koperku
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz ziołowy

Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki pokroić w kostkę. Dymkę posiekać ze szczypiorkiem. Czosnek posiekać. Warzywa wymieszać. Dodać kefir i twarożek, połączyć. Przyprawić solą i pieprzem.

LETNIE DESERY

BABECZKI "BUDYNIOWE" Z MALINAMI


Babeczki budyniowe podane z musem malinowym to słodki i pyszny deser, którego się nie zapomina.

Składniki:

  • 50 dag malin
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki likieru lub soku malinowego
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek

Przyrządzanie:

Przygotować maliny. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem (2 łyżki cukru odłożyć), mieszać, wlewając mleko.

Foremki natłuścić, wyłożyć połową malin, zalać masą jajeczną. Foremki wstawić do rondla, wlać tyle gorącej wody, by sięgała do połowy foremek, rondel przykryć i gotować około 1 godziny, aż masa się zetnie.

Pozostałe maliny zmiksować z cukrem i likierem. Podawać z przestudzonymi babeczkami.

 

TRUSKAWKI W CZAPECZKACH

 

Wystarczy trochę dojrzałych, pachnących truskawek, czekolady, wiórków kokosowych oraz cukrowych koralików, aby uzyskać niepowtarzalny deser, doskonały na czerwcowe dni.

 

  • 1 kg truskawek
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka świeżego masła
  • wiórki kokosowe
  • kolorowe cukrowe koraliki do posypywania ciast

Truskawki dokładnie umyć, osączyć, pozostawić szypułki. Czekoladę rozpuścić w rondelku z łyżeczką masła. W letniej czekoladzie zanurzać 1/3 truskawki, po czym delikatnie układać, by czekolada wyschła. Część owoców zanurzyć w kokosowych wiórkach, a część w koralikach do posypywania ciast.

 

 

SKARBY SUŁTANA

 

Przygotujcie Waszym najbliższym słodką niespodziankę - poczęstujcię ich wspaniałym deserem, który na pewno oczaruje każdego.

 

  • 1/5 litra śmietany kremówki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 mała puszka brzoskwiń
  • 1 słoik wiśni lub czereśni
  • 1 banan
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru

Brzoskwinie i wiśnie dobrze osączyć na sitku, brzoskwinie pokroić w paski. Banana obrać, przekroić wzdłuż, a nastepnie pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Gorzką czekoladę rozkruszyć. Śmietanę kremówkę ubić, stopniowo wsypując cukier. Ubitą śmietanę umieścić w szklanych pucharkach, dodać wszystkie składniki ( część odłożyć do dekoracji). Całość delikatnie przemieszać, udekorować odłożonymi owocami i czekoladą.

 

BABKA OWOCOWA

 

Piękna i bogata w witaminy babka owocowa jest ozdobą każdego stołu, a jej różnorodność smaków pokusą dla łakomczuchów.

 

  • 1/2 kg mieszanych owoców jagodowych (np. jeżyn, porzeczek, truskawek, malin - mogą być mrożone)
  • 6 łyżek żelatyny
  • 2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • cukier do smaku
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Owoce przebrać i opłukać. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wina. Resztę wina zagotować, wlać żelatynę, zdjąć z ognia i przyprawić do smaku cukrem. Formę na babkę z kominem o pojemności 1,5 litra wypłukać zimną wodą. Wlać trochę galaretki i wstawić do lodówki, żeby stężała. Ułożyć owoce i zalać resztą płynnej galaretki. Wstawić do lodówki do stężenia. Babkę przełożyć na talerz. Kroić w plastry i podawać z bitą śmietaną.

PRZEKĄSKI NAEURO 2012

 

       NACHOS Z SALSĄ, GUACAMOLE I KWAŚNĄ ŚMIETANĄ



Chipsy Nachos przełożone plasterkami żółtego sera podgrzać w kuchence mikrofalowej, podawać z Salsą, Guacamole i kwaśną śmietaną

 

SALSA

1 puszka krojonych pomidorów

1 czerwona cebula

1 czerwona papryka

2 ząbki czosnku

1 mała czerwona papryczka chili

kilka listków świeżej kolendry

sól, pieprz

 

Pomidory, posiekany czosnek i chili wrzucić do garnka i gotować aż odparuje większość wody. Wrzucić posiekaną drobno cebulę, paprykę i kolendrę, przyprawić do smaku i odstawić do wystygnięcia.

 

GUACAMOLE

 

2 awokado

1 mała cebula

1/2 czerwona papryka

gałązka świeżej kolendry

sok z ćwiartki limonki

sok z ćwiartki cytryny

sok z ćwiartki pomarańczy

sól

 

Awokado obrać, wrzucić do miski, dodać posiekaną drobno cebulę i kolendrę. Paprykę obrać ze skórki i sprawić by zmiękła, sposobów jest kilka, można ją sparzyć, upieć, usmażyć na oleju. Pokroić paprykę w kostkę i dodać awokado, wlać sok z limonki, cytryny i pomarańczy, lekko osolić. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

TORT  na Euro 2012 TRUSKAWKOWO - ŚMIETANOWY

 

(w sezonie świeżych truskawek)

 

Truskawki i bita śmietana pomiędzy warstwami puszystego ciasta biszkoptowego zawsze znajdą amatorów. Tort pyszny i prosty w wykonaniu. Przygotowanie 45 min, przyrządzanie 30 min + 2 godz. schładzania. Polecamy w sezonie świeżych truskawek, ponieważ wtedy mają najwięcej witaminy C.

 

Składniki na biszkopt:

8 jaj, szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, szklanka mąki

Masa śmietanowa:

1kg truskawek świeżych

1 litr śmietanki 30%

1 cukier waniliowy ( jak ktoś woli można zastąpić 3 łyżkami cukru pudru)

4 opakowania śmietan-fixu (najlepiej Delecty lub Dr.Oetkera) do usztywnienia śmietany

Wykonanie:

1. Jaja wbić do głębokiego naczynia ubić razem z cukrem (jak ktoś woli można najpierw białko z cukrem, a potem dodać żółtka, lepiej jednak trzymać sie przepisu). Do masy przesiać mąkę i równomiernie wymieszać + odrobina proszku do pieczenia np.płaska łyżeczka. Nasmarować brzeg tortownicy (można też nie smarować zależy jak kto piecze biszkopt), wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec  30 min w  tej temperaturze. ( w niektórych kuchniach  być może wystarczy  na 170 stopni). Po upieczeniu wystawić do ostygnięcia.

 

2. Truskawki umyć, osączyć i oczyścić. Pokroić w plastry. Śmietankę lekko ubić z cukrem waniliowym lub pudrem, dodać fix i ubić na sztywno.

 

3. Biszkopt przekroić na 3 części. Dolną część ułożyć na płaskim talerzu i przykryć 1/3 śmietany i truskawek. Nałożyć kolejną część i tak samo ostatnią. Resztą śmietany i truskawek przybrać wierzch. Gotowy tort wstawić na 2 godz. do lodówki.

Tort jest pyszny, porcja zawiera 140kcal/590kJ; białka 5g; tłuszcze:3g; węglowodany 22g. Najlepiej smakuje jak jest świeży1-2 dni. Warunkiem świeżości i smaku jest przechowywanie w zamkiniętym pojemniku w lodówce, aby nie przeszedł zapachem innych produktów.

POTRAWY Z GRILLA


PSTRĄG CYTRYNOWO - ZIOŁOWY

 

  • 4 świeże pstrągi
  • 8 plasterków boczku
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cytryny
  • 1 pęczek tymianku
  • 4 gałązki świeżej szałwii
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

 

Świeże pstrągi sprawić, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, po czym z zewnątrz oraz wewnątrz natrzeć je solą i pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Ryby natrzeć w środku oliwą i włożyć plasterki czosnku. Skórę pstrągów naciąć ostrym nożem po obu bokach dwa razy na krzyż, tak aby nie uszkodzić mięsa. Każdą rybę zawinąć w dwa plasterki boczku. Tymianek, szałwię i rozmaryn dokładnie wymyć, osączyć i grubo pokroić w plastry. Przygotowanymi ziołami i plastrami cytryny obłożyć ryby. Pstrągi położyć na ruszcie i grillować z każdej strony po 10-20 minut. Smakuje znakomicie z bagietką.

 

PACHNĄCE KOTLETY WIEPRZOWE Z KOŚCIĄ

 

  • 4 kotlety wieprzowe z kością
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki octu ziołowego
  • 2 łyżki białego wina wytrawnego
  • 1 łyżka posiekanych ziół ( tymianek, rozmaryn, szałwia )
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • biały pieprz
  • sól

 

Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Ocet połączyć z winem, dodać zioła, cebulę, sól czosnkową, natkę, pieprz oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso umyć, osuszyć, ponacinać, po czym natrzeć mieszanką, wciskając ją w nacięcia. Tak przygotowane mięso odłożyć na 30 minut do lodówki. Mięso grillować 8-10 minut z każdej strony. Lekko oprószyć solą. Kotlety podawać z pieczonymi ziemnakami i zieloną sałatą. Mięso należy zawsze solić po upieczeniu, gdyż sól pochłania wilgoć, wysuszając je.




KIEŁBASA Z RUSZTU Z WĘDZONYM BOCZKIEM



  • 8 gorących ( z wody) kiełbasek wieprzowych
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 6 łyżek ketchupu pomidorowego
  • 16 plasterków wędzonego boczku

Kiełbaski posmarować olejem, opiekać na gorącym ruszcie grilla z każdej strony po 5 minut, upieczone kiełbasy zdjąć z rusztu i posmarować ketchupem. Położyć na ruszt na kilka chwil plasterki boczku, aż sie mocno obrumienią. Na każdą kiełbaskę położyć 2  plasterki chrupiącego boczku.

 

 

SZASZŁYKI Z KIEŁBASY Z BANANAMI

 

  • 1 kg kiełbasy cielęcej
  • 4 banany
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu pikantnego

Kiełbaski obrać ze skóry, pokroić w plasterki, banany obrać i pokroić w plasterki. Plasterki kiełbasy i bananów nadziewać na przemian na szpadki , smarować aromatycznym sosem i opiekać na gorącym ruszcie grilla z każdej strony po 5 minut.

SCHAB PIECZONY Z MIODOWĄ SKÓRKĄ

 

  • 1 kg schabu ( bez kości )
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki miodu 
  • 1 łyżka ziarna sezamowego

Schab opłukać pod bieżącą wodą, obsuszyć. Olej, ocet, miód i ziarno sezamowe wymieszać. Posmarować tą mieszaniną schab, nadziać go na obracany rożen, umocnić z obu stron zaciskami, opiekać ok. 60-70 minut, często smarując pieczeń pozostałą częścią marynaty.  Po upieczeniu pokroić w plastry, podawać z ziemniakami upieczonymi w folii aluminiowej.

 

KURCZAK Z PAPRYKĄ I OLIWKAMI


SKŁADNIKI:

  • 1 kurczak
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 kg pomidorów
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki czerwone
  • 7 oliwek zielonych bez pestek
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

PRZYRZĄDZANIE:

1. Papryki umyć, osączyć, ułożyć na blasze lub na ruszcie, wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stponi i opiec. Przestudzić, obrać ze skórki, przekroić, oczyścić z pestek i pokroić na paski.

2. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić i usunąć pestki.

3. Kurczaka oczyścić, umyć, osączyć a następnie pokroić na części ( wyjąć kość grzbietową wraz z szyjką i kuperkiem ). W naczyniu rozgrzać 3 -4 łyżki oliwy i obrumienić na niej porcję kurczaka.

4. W rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, wrzucić paprykę i dusić 15 minut, odstawić. Dodać kurczaka, cebulę, czosnek, pomidory, tymianek, pieprz, sól i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Pod koniec duszenia dodać oliwki.

Potrawa najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem.

 SAŁATKA WIELKANOCNA

- 1/2 kg ziemniaków

- 4 jajka ugotowane na twardo

- 30 dag wędliny drobiowej

- 2 duże łyżki świeżej rzeżuchy

- 15 dag ogórków konserwowych

- 150 ml kwaśnej śmietany

- 1/5 litra jogutru naturalnego

- 1 łyżka musztardy

- 2 łyżeczki białego octu winnego

- sól, pieprz

 

Przyrządzanie:

Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i pokroić w plastry. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. Ogórki oraz wędlinę pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Ze śmietany, musztardy, jogutru i 3 łyżek zalewy z ogórków konserwowych ukręcić sos, a następnie przyprawić go octem winnym, solą i pieprzem. Ziemniaki, ogórki i wędlinę przełożyć do miseczki i zalać sosem. Przybrać cząstkami jajek i rzeżuchą.

 

 

 ŚLEDŹ W KOŻUCHU

- 4 duże czerwone buraki

- 6 jajek

- 4 duże solone śledzie ( matjasy )

- 1 cytryna

- 1/2 słoika dużego majonezu ( 150 g )

- 1 opakowanie jogurtu naturalnego

 

Przyrządzanie:

1. Buraczki ugotować w lekko osolonej wodzie, a gdy będą miękkie, obrać , utrzeć na tarce o dużych oczkach.

2. Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w kostkę, śledzie solone namoczyć krótko w wodzie , po czym wyjąć, lekko skropić cytryną i pokroić w paseczki. Majonez rozprowadzić z taką iloscią jogurtu, aby powstał gęsty sos.

3. Wszystkie składniki ułożyć warstwami w szklanej miseczce ( nie mieszając! ) w następującej kolejności:

buraczki, majonez, śledzie, majonez, jajka, buraczki, majonez, itd. Ostatnią warstwą tej znakomitej sałatki zawsze muszą być jajka.

 

SAŁATKA MAKARONOWA

 

 

- 2 opakowania zupki chińskiej (rosołku pikantnego )

 

- pomidor

 

- ogórek

 

- kilka gałązek szczypiorku

 

- 150g  szynki konserwowej

 

- pół puszki kukurydzy

 

- pół słoika majonezu

 

- pieprz do smaku

 

 

 

Pomidor sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę, szynkę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę osączyć z zalewy, szczypiorek posiekać. Makaron z zupek chińskich pokruszyć, wsypać do miski razem z przyprawą. Dodać pomidory, ogórek, szynkę, kukurydzę i szczypiorek. Dokładnie wymieszać, dodając majonez, przyprawy do smaku.

 

 

 

SOS DO RYBY LUB KURCZAKA

 

 

- 1 kg papryki czerwonej

 

- 2 cebule

 

- 1 puszka brzoskwiń

 

- pół szklanki oleju

 

- 2 łyżki przecieru pomidorowego

 

- sól, pieprz

 

 

 

Cebulę podsmażyć, dodać pokrojoną paprykę, dodać sok z brzoskwiń, pod koniec przecier, grubo pokrojone brzoskwinie, sól, pieprz do smaku. Prużyć ok. 30 minut.

 

SMACZNEGO!

 

 

SERNIK Z BRZOSKWINIAM

CIASTO:

 

- 2 ¾ szklanki mąki

- 250 g margaryny

- 5 żółtek

- 5 łyżek cukru

- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozłożyć na blachę, a drugą włożyć na trochę do zamrażarki, aby stwardniała.

 

MASA SEROWA:

- 1kg białego sera ( w wiaderku )

- 3 całe jajka

- 250 g margaryny

- 1 szklanka cukru

- 1 puszka brzoskwiń

- 2 budynie śmietankowe

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, ser i 2 budynie. Można dodać trochę rodzynek. Ser wyłożyć na ciasto. Brzoskwinie pokroić na kawałki i położyć na masę serową. Na koniec zetrzeć na dużych oczkach tarki drugą połowę ciasta. Piec 60-65 minut w temperaturze 200°C.

 

SMACZNEGO!

BABKA

 

Składniki:

  • CIASTO
  • 20 dag miękkiego masła
  • 16 dag cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego lub 2 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • 24 dag mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao (lub mniej)
     
  • POLEWA
  • 1/4 kostki margaryny
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka kakao

Przepis na ciasto:

Miękkie masło utrzeć z 15 dag cukru, cukrem waniliowym, aromatem (bądź rumem) i solą. Masa powinna mieć konsystencję kremu. Następnie stopniowo dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać. Na koniec dodać 2 łyżki mleka i ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao, resztę cukru i mleka, wymieszać. 
 
Przygotować podłużną foremkę keksówkę (30x12 cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Jasne ciasto przełożyć do formy. Ciemne ciasto rozprowadzić na jasnym i widelcem przemieszać, tak aby powstał wzór marmurkowy. Ciasto piec 50 - 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie przez 10 minut, aby przestygło. Następnie wyłożyć na kratkę (lub deskę) i wystudzić do końca. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową (gotową lub przygotowaną wg przepisu poniżej). Udekorować płatkami migdałowymi i paluszkami (zrobić wiosenne bazie). 
 
Uwagi: Jeżeli foremka jest dłuższa (37x10 cm) to należy zwiększyć składniki o 1/5.

Przepis na polewę:

Wszystkie składniki podgrzewać w garnku, na małym ogniu, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe.

 

 

SAŁATKA GYROS

  

  • podwójny filet z kurczaka
  • 2 cebule
  • 5 ogórków konserwowych
  • ketchup
  • puszka kukurydzy
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • 5 łyżeczek przyprawy gyros
  • majonez
  • kapusta pekińska lub sałata lodowa

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Gyros zalać zimną wodą i wrzucić pokrojony filet z kurczaka - zostawić na godzinę. Następnie podsmażyć mięso ( aż wyparuje woda ) i wystudzić.

Układać warstwami: kurczak, cebula, ketchup, ogórki, kukurydza, majonez. Kapustę lub sałatę pokroić, doprawić vegetą i to jest ostatnia warstwa.

SZYBKI OBIAD

 

  • podwójny filet z kurczaka
  • 1 zupa cebulowa
  • 1 śmietana kremówka

SPOSÓB WYKONANIA:

Pokroić filety w paski i obtoczyć w zupie cebulowej. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać śmietaną. Zapiec w piekarniku w temp. 180 stopni C ok. 30 minut. Podawać z ugotowanym ryżem.

SMACZNEGO!

 

 WSPÓŁCZESNY BIGOS ZNAKOMITY

SKŁADNIKI:

  • 2 kg kapusty kwaszonej
  • 1/2 kg białej kapusty cukrowej
  • 1 1/2 kg mięsa bez kości: surowej wieprzowej szynki, łopatki lub rostbefu
  • 1/4 kaczki
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 10 dag chudego wędzonego boczku
  • 2 czerwone cebule
  • 3 szklanki suszonych grzybów ( 10 dag )
  • 3 łyżki powideł
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 3-4 ziarna jałowca
  • 12 ziaren pieprzu
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 goździki
  • sól

PRZYRZĄDZANIE:

1. Cebule obrać i pokroić w piórka. Mięso wyżyłować, opłukać i upiec lub udusić z dodatkiem cebuli i przypraw, podlewając niewielką ilością wody.

2. Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Następnie osączyć i pokroić w paski. Umyć rodzynki.

3. Świeżą kapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć i ugotować na pół miękko. Kwaszoną kapustę ( niezbyt kwaśną ) posiekać na  drobniejsze kawałki i gotować w małej ilości wody. Po godzinie gotowania dodać świeżą kapustę, grzyby i wymieszać.

4. Upieczone mięsa pokroić w kostkę, dodać do kapusty razem z  wytworzonym sosem i przyprawami. Wymieszać i nadal dusić. Kapustę należy dość często mieszać, aby się nie przypaliła.

5. Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić na małe kawałki i dodać do bigosu. Gotować jeszcze około 2 godzin. Boczek umyć, osuszyć, drobno pokroić, podsmażyć i dodać do potrawy.

6. Jeżeli bigos nie jest dostatecznie gęsty, należy zdjąć pokrywę i stale mieszając, gotować go bez przykrycia. Pod koniec gotowania wymieszać z powidłami, rodzynkami, musztardą, koncentratem pomidorowym i winem. Gotować jeszcze 15-20 minut.

 

MAZUREK WIELKANOCNY SEROWY

 

SKŁADNIKI.

 - 60 dag mąki

 - 3 jaja

 - 1 kostka margaryny Palmy

 - 1 mały proszek do pieczenia

 - 1 szkl. cukru

 Z tych składników zrobić ciasto i upiec trzy cienkie placki. 15 min w 200 stopni ( muszą się zaróżowić)

MASA SEROWA

 -1 kg sera ( półtłustego) zmielić jeden raz

- 1,5 szkl. cukru

 - 15 dag masła

 - 3 żółtka

 - 2 płaskie łyzki mąki ziemniaczanej

 - 3 cukry waniliowe

 - 5 łyżek zimnego mleka

 - bakalie

WYKONANIE

Ser, cukier, masło, żółtka rozmieszać i zagotować bardzo delikatnie.

W mleku rozprowadzic mąkę ziemniaczaną, dodać cukier waniliowy, wlać do masy i zagotować delikatnie. Lekko przestudzić i nakładać masą upieczone placki. wierzch polać lukrem, udekorowac palemkami z czekolady lub ciemnej polewy.

Mazurek jest przepyszny!!!